AMSTERDAM - Minister Ben Bot (Buitenlandse Zaken) is tijdens zijn bezoek aan Pakistan geschoffeerd door zijn gastheren. Een hoogleraar van de universiteit van Peshawar gaf de bewindsman, na afloop van zijn toespraak over religie en vrije meningsuiting, een nare boodschap mee voor het Nederlandse volk. Zo meldt De Volkskrant donderdag.

"Vertel uw bevolking dat men ons beter kan vermoorden dan onze Profeet belachelijk te maken", aldus prof. Syed Mussarat Shah. De professor doelde daarbij op de Deense spotprenten die ook in Nederland gepubliceerd zijn. De cartoons veroorzaakte grote ophef in de islamitische gemeenschap.

Shah kreeg bijstand van zijn collega Haroon, waarnemend decaan van het Islamia College. De decaan zei dat de spotprenten onderdeel waren van een doelbewuste poging om moslims te beledigen. Dit gebeurde volgens Haroon onder het mom van vrijheid van meningsuiting.

Holocaust

"Die vrijheid werd binnen enkele maanden ontmaskerd toen een wetenschapper gevangen werd gezet om dat hij de holocaust niet als waarheid wilde aannemen." Haroon verwees met de opmerking naar Oostenrijk waar een wetenschapper zich moest verantwoorden voor de rechter vanwege uitlatingen over de holocaust.

Religieus bolwerk

Minister Bot was niet gecharmeerd door de uitlatingen van beide hoogleraren, maar hij gaf wel toe dat "ook deze mensen recht hebben op vrije meningsuiting." Bot werd wel door zowel Shah als Haroon geprezen voor zijn aanwezigheid in Peshawar, dat een religieus bolwerk is. De minister is de eerste westerse bewindsman die in Peshawar spreekt na de cartoonaffaire.