LA PAZ - Venezuela trekt zijn ambassadeur terug uit Peru. Dat heeft president Hugo Chávez donderdag gezegd tijdens een bezoek aan zijn Boliviaanse ambtgenoot en linkse geestesverwant Evo Morales. Peru riep in het weekeinde al zijn diplomatieke vertegenwoordiger terug uit Caracas nadat Chávez openlijk zijn steun had uitgesproken voor een Peruaanse presidentskandidaat.

Chávez zei vorige week te hopen dat de nationalist Ollanta Humala president van Peru wordt. Humala neemt het later deze maand in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op tegen de sociaaldemocraat Alan Garcia, die hecht aan goede banden met de Verenigde Staten. Peru reageerde verbolgen en verwijt Chávez een "schandelijke inmenging" in binnenlandse aangelegenheden.

Nachtmerrie

De Venezolaanse president is juist een fervent tegenstander van Washington, en onderhoudt goede banden met de Cubaanse leider Fidel Castro. De twee sloten onlangs een handelsovereenkomst met Morales, die zichzelf voor zijn verkiezing tot president van Bolivia omschreef als "een nachtmerrie" voor de VS. De drie landen willen zo de Amerikaanse invloed in Latijns-Amerika beperken.

Overigens is Humala helemaal niet te spreken over de morele steun van Chávez. Hij zei donderdag dat hij de uitlatingen van de Venezolaanse leider betreurt en veroordeelt en sprak in een vraaggesprek met de lokale zender América Televisión van "provocaties" aan het adres van zijn tegenstander. Volgens Humala kan de diplomatieke crisis Peru juist in de armen van de VS drijven.