AMSTERDAM - Nederlanders herdenken donderdag de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Ook staan zij stil bij alle omgekomenen in oorlogssituaties en vredesoperaties na de Tweede Wereldoorlog.

De officiële plechtigheid begint om 20.00 uur bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. Daar houden de aanwezigen twee minuten stilte. Vervolgens legt de koningin, samen met prins Willem-Alexander een krans bij het monument. Zij worden gevolgd door premier Balkenende.

Krans

In Nationaal Monument Kamp Vught vindt tevens een herdenking plaats. Daar zal commissaris van de koningin Maij-Weggen een krans leggen. Ook de Duitse ambassadeur E. Duckwitz zal dit keer een krans leggen. Hij was al twee keer eerder aanwezig bij de plechtigheid in Vught, maar legde nog niet eerder een krans.

De Voorzitters van de Tweede Kamer en Eerste Kamer leggen om 11.00 uur in Den Haag een krans bij de 'Erelijst van Gevallenen' op het Binnenhof. Ook premier Balkenende zal daar een krans leggen.

Gedichten

Vier leerlingen van het Johan de Wittcollege uit Den Haag zullen gedichten voordragen. In Den Haag vindt om 20.00 uur op de Waalsdorpervlakte de herdenking van gefusilleerde verzetsmensen plaats.

Later op de dag zal de minister-president op het ereveld in Loenen een toespraak houden. Ook vindt daar een kranslegging plaats en houden de aanwezigen een minuut stilte. Op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen vindt om 20.00 uur een herdenking plaats voor beroepsmilitairen en dienstplichtigen die sinds 1940 zijn gevallen. Daar is Pieter van Vollenhoven bij aanwezig.

Herdenken

Om 20.00 uur staan in het gehele land de treinen twee minuten stil. Automobilisten wordt geadviseerd een parkeerplaats op te zoeken om te herdenken. Op die manier ontstaan geen gevaarlijke situaties langs de weg en op vluchtstroken.