ALEXANDRIA - In het slepende proces tegen de wegens terrorisme veroordeelde Zacarias Moussaoui heeft een Amerikaanse jury hem woensdag een levenslange gevangenisstraf opgelegd. Moussaoui had de doodstraf kunnen krijgen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Hij geldt als de twintigste kaper van de aanslagen van 11 september 2001. De 37-jarige is de enige persoon die in de VS is veroordeeld in verband met de reeks aanslagen.

Tijdens het proces bekende de Fransman van Marokkaanse afkomst schuld. Naar eigen zeggen wilde hij zich in een vliegtuig op het Witte Huis storten. Hij werd echter drie weken van tevoren gearresteerd op een vliegschool in Minnesota.

Verklaringen

Moussaoui gaf steeds tegenstrijdige verklaringen. De ene keer verklaarde hij dat hij op 11 september 2001 actief had moeten worden, een andere keer zou hij deel uitmaken van een "tweede aanvalsgolf' op de VS na 11 september.

De jury boog zich ongeveer 41 uur, verspreid over ruim een week, over de vraag welke straf Moussaoui diende te krijgen. Eerder oordeelde de jury al dat Moussaoui in aanmerking voor de doodstraf kon komen.

Schizofreen

Volgens zijn aanklagers wist Moussaoui van de plannen van de andere negentien terroristen. Zijn advocaten pleitten voor levenslang. Volgens de raadslieden is Moussaoui schizofreen en een leugenaar die zich alleen "droomde" over zijn betrokkenheid bij de aanslagen van Al Qaida.

De aanklagers hadden gepleit voor executie omdat er "geen plaats op deze goede aarde" voor Moussaoui zou zijn. Hij hield tegen de politie informatie achter die de aanslagen had kunnen voorkomen.

Martelaar

De verdediging stelde dat Moussaoui geen martelaar mocht worden door hem te executeren. De advocaten hadden ook gewezen op de moeilijke jeugd van Moussaoui in Frankrijk, waar hij met racistisch geweld zou zijn geconfronteerd.

De jury, hoewel niet unaniem, oordeelde uiteindelijk dat Moussaoui geen grote rol speelde in de aanloop tot de terreuraanslagen in 2001 en dat hij ook maar weinig voorkennis had.

Verdeeld

Nabestaanden van de slachtoffers van de aanslagen in New York en Washington reageerden verdeeld. De meesten verklaarden tegenover Amerikaanse media vooral blij te zijn dat de slepende zaak voorbij is en dat ze verder kunnen met hun leven. Anderen hamerden erop dat de veroordeelde ter dood gebracht had moeten worden.

President Bush verklaarde dat het proces tegen Moussaoui ten einde is, maar dat de strijd tegen terreur onverminderd zal doorgaan.

Moussaoui zelf kraaide woensdag de victorie. "Amerika, je hebt verloren. Ik heb gewonnen", schreeuwde hij bij het verlaten van de rechtbank in het Amerikaanse Alexandria.

Moeder

Aisha El Wafi, de moeder van Zacarias Moussaoui, heeft de Franse regering verzocht de Verenigde Staten om uitlevering van haar zoon te vragen. Ze wil dat hij in Frankrijk wordt opgesloten. Dat maakte haar advocaat donderdag bekend.

Volgens El Wafi's advocaat is uitlevering in principe mogelijk omdat Moussaoui een Frans paspoort heeft. Maar omdat Frankrijk de levenslange straf zonder kans op vervroegde vrijlating kan omzetten in een tijdelijke celstraf, lijkt het bijzonder onwaarschijnlijk dat de VS hem zullen uitleveren. Moussaoui's moeder zei tijdens een persconferentie dat haar zoon veroordeeld is "om wat hij heeft gezegd, niet om wat hij heeft gedaan."