NEW YORK - De Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben woensdag een ontwerpresolutie inzake Iran ingediend bij de VN-Veiligheidsraad. Iran wordt in de resolutie opgeroepen te stoppen met de verrijking van uranium. De resolutie beroept zich op hoofdstuk VII van het VN-handvest en is dus bindend.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Washington, Londen en Parijs zijn bevreesd dat Teheran probeert een atoombom te maken. De woensdag ingediende tekst bevat nog geen sancties. Iran wordt wel gedreigd met "verdergaande maatregelen" als het niet op korte termijn met de verrijking stopt.

Atoomwaakhond

De VS willen dat de resolutie maandag al wordt aanvaard. Rusland en China waren tot nu toe echter tegen een bindende resolutie op basis van hoofdstuk VII. De actie van Washington, Parijs en Londen volgt op een rapport van de 'atoomwaakhond' van de VN (IAEA), dat vorige week vaststelde dat Iran doorgaat met de verrijking van uranium. Teheran zegt dat alleen te doen ten behoeve van de opwekking van kernenergie.

De Russische ambassadeur bij de volkerenorganisatie maakte in de nacht van woensdag op donderdag duidelijk dat Moskou niet zal meewerken aan acties van Veiligheidsraadleden om de crisis van Teheran door middel van sancties of zelfs geweld op te lossen.

Belangen

Moskou heeft net als Peking vetorecht in de raad en beide landen hebben grote handelsbelangen in Iran.

De ingediende tekst van de ontwerpresolutie is nog weinig concreet en spreekt vooral van "ernstige bezorgdheid" over het nucleaire programma van Iran en over de "noodzaak van verder onderzoek voordat eventuele nadere stappen genomen zullen worden".

Wereldvrede

De Amerikaanse president Bush benadrukte dat Iran zijn nucleaire ambities moet opgeven "ten behoeve van de wereldvrede". Na afloop van een gesprek met de Duitse bondskanselier Merkel in het Witte Huis sprak Bush de hoop uit dat ook China en Rusland zich zullen vinden in een gezamenlijk standpunt van de Veiligheidsraad.