ROME - De 85-jarige Italiaanse president Carlo Azeglio Ciampi wil geen tweede ambtstermijn. Dit blijkt uit een nota die zijn ambtswoning, het Quirinaalspaleis, heeft uitgegeven. Dat meldde de krant la Repubblica woensdagavond op zijn website.

Het centrumrechtse Huis van de Vrijheden (CDL) van demissionair premier Silvio Berlusconi had Ciampi woensdag naar voren geschoven voor een tweede ambtstermijn. De manoeuvre was volgens commentaren in de Italiaanse pers bedoeld om de ex-communistische kanshebber Massimo D'Alema de wind uit de zeilen te nemen.

Traditie

Ciampi wijst in zijn nota erop dat "geen van de eerdere negen presidenten van de Republiek is herkozen". Hij vindt dat dit inmiddels een belangrijke traditie is geworden waar hij niet aan wil tornen. "Naar mijn mening past de vernieuwing van een lang mandaat van zeven jaar slecht bij de kenmerken van de republikeinse staatsvorm", aldus Ciampi. De econoom en ex-premier zou aan het einde van een tweede ambtstermijn 92 jaar oud zijn geweest.

De alom gerespecteerde Ciampi was vrijwel verzekerd geweest van herverkiezing, als hij had gewild, want ook de centrumlinkse leider Romano Prodi had zijn steun uitgesproken voor een tweede mandaat.

Onzeker

Nu lijkt de afloop van de race weer onzeker. Naast oud-premier D'Alema, voorzitter van de DS, de grootste partij in het linkse blok, worden de socialistische oud-premier Giuliano Amato en senaatsvoorzitter Franco Marini genoemd, evenals Berlusconi-adviseur Gianni Letta.

De nieuwe president van Italië wordt gekozen door de leden van Kamer van Afgevaardigden en Senaat en door 58 vertegenwoordigers van de twintig Italiaanse regio's. De verenigde vergadering komt maandagmiddag om 16.00 uur voor het eerst bijeen. Ciampi werd in 1999 binnen een dag gekozen, maar voor de verkiezing van zijn voorganger Oscar Luigi Scalfaro waren in 1992 dertien dagen nodig.

De ambtstermijn van Ciampi loopt op 18 mei af.