WELLINGTON/NUKUALOFA - Het eilandenstaatje Tonga (115.000 inwoners) ontving donderdag na de zware aardbeving in de Stille Oceaan geen waarschuwing voor een mogelijke tsunami. Het systeem, dat centraal wordt aangestuurd vanuit het Amerikaanse Pacific Tsunami Warning Center in Hawaii, werkte in Tonga niet door een stroomstoring aldaar. Dat berichtten Amerikaanse en Australische media donderdag.

In het gebied van Tonga in de Stille Oceaan deed zich donderdag een zeer zware aardbeving voor met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter. Voor zover bekend vielen er geen doden. Wel was er in de wijde regio rond de beving paniek.

Mini-tsunami

De aardschokken zijn ook gevoeld in Nieuw-Zeeland en op de Fiji-eilanden. De eilanden Niue en Tutuila zijn getroffen door een mini-tsunami van 50 centimeter hoog. In Nieuw-Zeeland zochten honderden mensen na het tsunami-alarm een veilig heenkomen. Het land krijgt jaarlijks overigens tussen de twintig en dertig van dergelijke waarschuwingen.

Tsunami-waarschuwingen voor andere kuststreken in en rond de Stille Oceaan werden kort na de beving al ingetrokken. Die intrekking bereikte Tonga overigens wel.

Verbeterd

De waarschuwingssystemen voor tsunami's in de wereld - sensors op boeien op zee en satellietmetingen - zijn na de zeebeving en de daarop verwoestende tsunami's in de Indische Oceaan eind 2004 juist aangepast en verbeterd.

In de Indische Oceaan was er destijds geen systeem en momenteel is een tijdelijk systeem van kracht. De tsunami's en de beving waren in 2004 verantwoordelijk voor de dood van meer dan 230.000 mensen.

Ervaringen

Op 16 en 17 mei houdt een groot aantal landen in en rond de Stille Oceaan een test met het tsunami-waarschuwingssysteem. De ervaringen van donderdag zullen daarbij nadrukkelijk aan de orde komen, aldus Nieuw-Zeelandse media.