ROTTERDAM - Het hennepteam van onder meer politie, gemeente en Eneco heeft woensdag de grootste wietplantage ooit in de stad Rotterdam opgerold. Het gaat om een kwekerij in een kelder van een bedrijfspand met naar schatting 5600 planten. De politie is op zoek naar de eigenaren.

De kwekerij zat aan de Coolhaven, aldus een gemeentewoordvoerder van Bureau Veilig woensdag. Het speciale team kwam de planten op het spoor bij het ontmantelen van een kleine plantage in de straat. Mensen tipten het team ook op het bewuste adres te gaan kijken.

Het team rolt doorgaans plantages op van vierhonderd tot duizend planten, zei de woordvoerder. De grotere kwekerijen zijn meestal niet in de stad, maar in de buitengebieden gevestigd.

Woonwijken

De woordvoerder schat dat in Rotterdam ongeveer 6000 hennepkwekerijen zijn ingericht. De meeste zitten verstopt in de woonwijken. Bureau Veilig merkt dat steeds meer etages niet meer worden bewoond, maar uitsluitend worden gebruikt voor het kweken van de drugs.

Sinds januari heeft het team ongeveer tweehonderd plantages opgerold. Rotterdam probeert de kosten van het ruimen te verhalen op de eigenaar.