AMSTERDAM - Na twee dagen blussen is de brandweer in New York er nog niet in geslaagd een enorme brand onder controle te krijgen. De brand brak dinsdag uit in een leegstaande fabriek in de wijk Brooklyn. Vijftien oude pakhuizen zijn inmiddels gegrepen door het vuur dat wordt aangewakkerd door de sterke wind.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"De hitte is zo hevig dat we niet dichtbij de brand kunnen komen", reageerde brandweercommandant John Postel. "Toen de eerste brandweerlieden arriveerden stonden de meeste gebouwen al volledig in brand". Kort nadat de muren van een van de aan het water gelegen pakhuizen waren ingestort zei de brandweer er vanuit te gaan dat de brand is aangestoken.


Brandweerlieden bestrijden het vuur

De brandweer, die met meer dan vierhonderd man present is, houdt van drie kanten omringende panden nat, terwijl vijf blusboten water uit de East River op de vlammen spuiten - een techniek die bekend staat als 'surround and drown' (omsingelen en verdrinken). Veertien brandweerlieden hebben lichte verwondingen opgelopen, maar verder zijn er voor zover bekend geen slachtoffers.

Verwacht wordt dat de brand nog twee dagen zal aanhouden. Het monumentale complex - de Greenpoint Terminal Market - stond op de nominatie om te worden gerenoveerd tot een woongebied. Eind 19de eeuw was hier onder andere de grootste touwfabriek van de wereld gevestigd.

De vorige grote brand in New York, de aanslag op het WTC niet meegerekend, was die van 1995 in het St. George Hotel in Brooklyn, zei stadshistoricus John Mulligan.