BELGRADO - De Servische premier Vojislav Kostunica heeft de voortvluchtige Bosnisch-Servische ex-generaal Ratko Mladic woensdag opgeroepen zich over te geven aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Dat is voor iedereen het beste, aldus Kostunica in een verklaring.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De van oorlogsmisdaden verdachte Mladic is volgens de premier momenteel "volledig in zijn eentje" op de vlucht. Hij stelde niet te weten waar de voormalige legerbevelhebber zich bevindt. "De vraag is nu hoe we ontdekken waar hij zich schuilhoudt', aldus de regeringsleider.

De verklaring werd uitgegeven kort nadat de Europese Unie de onderhandelingen met Servië over toekomstige toetreding had opgeschort. Brussel had van de regering in Belgrado geeïst dat ze Mladic voor eind april zou uitleveren aan het tribunaal in Den Haag. Vermoed wordt dat de oud-legerleider zich in Servië bevindt.

Kostunica betreurde het besluit van de EU. De Servische regering heeft volgens hem alles gedaan wat in haar macht ligt, zoals het oprollen van het netwerk van medewerkers van Mladic. "Ik ben ervan overtuigd dat het beter zou zijn geweest de gesprekken niet uit te stellen", aldus de premier.

Ontslag

De Servische vicepremier Miroljub Labus heeft woensdag zijn ontslag ingediend in verband met de opgeschorte onderhandelingen. Labus was een belangrijk lid van de onderhandelingsdelegatie die namens Servië-Montenegro overleg voerde met Brussel.

Labus noemde het achterwege blijven van de arrestatie van Mladic "verraad aan het Servische volk". In zijn ontslagbrief aan premier Kostunica schrijft Labus: "De Europese Unie heeft de gesprekken over stabilisatie opgeschort omdat uw regering, in tegenstelling tot uw belofte, niet voor de politieke voorwaarden heeft gezorgd voor de voortzetting van de gesprekken."

Hij vervolgt: "Als vicepremier en hoofd van het onderhandelingsteam voor toetreding tot de EU wil ik niet meedoen aan dit soort beleid."

Het aftreden van Labus is een klap voor de minderheidsregering van Kostunica die in het parlement nu al afhankelijk is van de gedoogsteun van de socialisten van wijlen president Milosevic.