DEN HAAG - Het ministerie van VWS moet opnieuw bepalen of de stichting Women on Waves een vergunning krijgt voor het uitvoeren van abortussen op zee. De Raad van State heeft dat woensdag bepaald.

VWS heeft de stichting in 2004 een vergunning verleend, maar daarbij als eis gesteld dat de actiegroep alleen mocht opereren binnen een straal van 25 kilometer rondom het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis, waarmee de organisatie een samenwerkingsverband heeft. De Raad van State vindt dat VWS deze eis niet zo letterlijk had moeten stellen. Daarbij vindt de rechter dat het ministerie de eis beter had moeten motiveren.

Portugal

Women on Waves is een actiegroep die vrouwen wil ondersteunen in landen waar abortus verboden is. De groep was eerder actief in Portugal. De stichting huurt schepen die onder Nederlandse vlag varen, zodat aan boord de Nederlandse wet geldt die abortus onder voorwaarden toestaat.

Volgens woordvoerster Rebecca Gomperts van de stichting is de uitspraak een nieuwe zet in een langdurig steekspel voor een vergunning. Ze denkt dat CDA-staatssecretaris Ross, die over de vergunningverstrekking gaat, principieel tegen het werk van Women on Waves is en daarom keer op keer probeert tegen te gaan dat de stichting een vergunning krijgt.

Pillen

Volgens Gomperts wil Women on Waves alleen betrokken zijn bij abortussen bij vrouwen die maximaal twaalf weken zwanger zijn. De organisatie helpt vrouwen bij de abortussen door hen pillen te verstrekken die een miskraam oproepen. De organisatie heeft zich volgens de woordvoerster de laatste tijd vooral beziggehouden met het geven van voorlichting over abortus.