MOSKOU - Een Armeens passagiersvliegtuig is in de nacht van dinsdag op woensdag tijdens slecht weer neergestort in de Zwarte Zee voor de Russische kust. Volgens de Russische autoriteiten heeft geen van de 113 inzittenden het ongeval overleefd. Zij sloten een aanslag uit.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het toestel maakte een vlucht van de Armeense hoofdstad Jerevan naar de Zuid-Russische plaats Sotsji. De Airbus 320 van luchtvaartmaatschappij Armavia verdween kort voor de landing van de radar.

Onder de 105 passagiers en acht bemanningsleden waren 85 Armeniërs, 26 Russen, een Georgiër en een Oekraïner. Aan boord waren zeker vijf kinderen. Woensdagavond waren bijna vijftig lichamen en tientallen lichaamsdelen geborgen. In Armenië met zijn drie miljoen inwoners is een dag van nationale rouw afgekondigd.

Op het water zijn ook brokstukken en zwemvesten gevonden, meldde het Russische persbureau Itar-Tass. Omdat de meeste reddingsvesten ongebruikt waren en het toestel geen noodsignaal heeft uitgezonden, gaan de autoriteiten ervan uit dat het ongeluk zeer snel is gebeurd.

Bergingswerk

Meer dan twintig schepen werden naar de ongeluksplek gedirigeerd. Omdat het grootste deel van het wrak op ongeveer vijfhonderd meter diepte ligt, en het weer slecht is, verliep het bergingswerk moeizaam. De zwarte doos met vluchtgegevens was woensdagavond nog niet gevonden.

Op de luchthaven van Jerevan verzamelden zich nabestaanden van de slachtoffers. Veel verwanten zijn naar Sotsji gevlogen om bij de identificatie te helpen. Rusland stuurde een team van psychologen om bijstand te verlenen.

Geen toestemming

Volgens een woordvoerder van Armavia had het toestel aanvankelijk geen toestemming gekregen om te landen, wegens het slechte zicht door hevige regenval. Het vliegtuig was al op de terugweg naar Jerevan toen er alsnog toestemming kwam.

Bij de tweede landingspoging ging het mis, volgens de maatschappij omdat het toestel mogelijk in een windhoos terecht is gekomen. Omdat het zicht van de piloten minder dan 100 meter werd, gaf de luchtverkeersleiding hen opdracht weer te klimmen. Daarvoor had het toestel volgens Russische experts echter te weinig snelheid. De Airbus stortte ruim vijf kilometer van de luchthaven neer.

Airbus 320

Armavia heeft drie Airbus 320's in haar vloot, die volgens de zegsman in een uitstekende staat zijn. Armavia is de grootste luchtvaartmaatschappij van Armenië. Het bedrijf is voor 70 procent in handen van Sibir, de tweede luchtvaartmaatschappij van Rusland.

Sibir en het Duitse Lufthansa dragen zorg voor het onderhoud van de luchtvloot van Armavia.