AMSTERDAM - Windmolens veroorzaken wel degelijk geluidsoverlast. In tegenstelling tot wat overheden en exploitanten beweren, kunnen omwonenden het geluid van de wind langs de wieken tot een afstand van twee kilometer horen.

Daarbij worden de geluidsnormen overschreden, blijkt uit een onderzoek van Frits van den Berg waarop hij volgende week vrijdag promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Luchtlagen

Na zonsondergang ontstaat volgens Van den Berg meer wind in de hogere luchtlagen, waar de wieken van de windmolen zich bevinden. De wieken draaien dan sneller dan overdag, waardoor het geluid harder wordt. Omwonenden omschrijven het geluid als 'een eindeloze trein, de branding of een opstijgende 747', zegt de onderzoeker.

Overdag is het geluid minder hard en wordt het bovendien geabsorbeerd door achtergrondgeluiden van bijvoorbeeld verkeer. Van den Berg denkt dat de overlast kan worden verminderd door de stand van de bladen voortdurend te wijzigen tijdens het draaien van de molen. Ook zouden de molens langzamer kunnen draaien.