AMSTERDAM - Als de VVD bij de komende Tweede Kamerverkiezingen de grootste partij wordt, wil Rita Verdonk minister-president worden. "Met alle liefde", zei ze dinsdagavond tijdens een partijbijeenkomst in Amsterdam. Verdonk zou daarmee de eerste vrouwelijke premier van Nederland worden.

Als de VVD niet de grootste partij wordt, zal Verdonk Kamerlid worden, kondigde de kandidaat-lijsttrekker van de VVD aan. Verdonk is nu minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie. Als ze in mei tot lijsttrekker wordt gekozen, zal ze minister blijven. "Ik blijf tot het eind minister en ga niet tussentijds de Kamer in", zei ze.

Twee functies

Verdonk wil beide functies dan combineren. "Ik maak het me niet makkelijk. Ik doe dit erbij en de consequenties zijn voor mij", zei Verdonk. Ze heeft overigens nooit op de Kamerlijst van de VVD gestaan, haar belangrijkste tegenstrever Mark Rutte wel.

Geruchten

Aan het begin van de bijeenkomst wilde Verdonk enkele geruchten uit de wereld helpen. Als ze geen lijsttrekker wordt, zal ze nummer twee of drie op de lijst worden en samen "voor de partij gaan". Ook zal ze nooit een eigen partij beginnen, verzekerde ze haar toehoorders in het Bethaniënklooster.