SANTIAGO DE CHILE/BAD FALLINGBOSTEL - Twee Duitse technici die ruim drie maanden geleden in Irak in gijzeling werden genomen, zijn dinsdag vrijgelaten. Dat heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, tijdens een bezoek aan Chili meegedeeld. Hij heeft kort met hen gesproken.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Thomas Nitzschke en René Bräunlich, beiden uit Leipzig, maken het volgens de minister naar omstandigheden goed. "Nadat zij meer dan drie maanden onder mensonwaardige omstandigheden hebben verkeerd, bevinden zij zich nu onder veilige Duitse bescherming in Irak. Zij zullen volgens de huidige stand van zaken morgen al naar Duitsland terugkeren", zei Steinmeier. Hij bedankte alle instanties die aan de vrijlating van de twee Duitsers hebben bijgedragen.

Videoboodschap

De verantwoordelijkheid voor de ontvoering van de twee Duitsers was via een videoboodschap opgeëist door een beweging die zich Bataljon der Ondersteuners van de Tawhid en de Soenna noemt.

Bondskanselier Angela Merkel toonde zich erg verheugd over de vrijlating. Ook bedankte zij de mensen uit Leipzig die de gegijzelden "nooit zijn vergeten". In de Oost-Duitse stad is meer dan twintig keer betoogd voor hun vrijlating.

Over eventuele betaling van een losgeld zijn geen mededelingen gedaan. Volgens het Duitse weekblad Focus eisten de ontvoerders 12 miljoen dollar.