ROTTERDAM - De 21-jarige vrouw en 16-jarige jongen die zaterdag zijn gearresteerd nadat de politie gevaarlijke explosieven vond in een Rotterdamse woning, zijn dinsdag vrijgelaten. De rechter-commissaris zag geen redenen om het duo nog langer vast te houden. Zij blijven wel verdachte in het onderzoek, aldus een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam.

Een 26-jarige verdachte is dinsdag wel in bewaring gesteld op grond van de wet wapens en munitie. Hij zit de komende veertien dagen 'in beperking' en mag geen contact hebben met de buitenwereld. De politie arresteerde in de nacht van vrijdag op zaterdag nog een man die in de woning aan de Franselaan aanwezig was, maar liet hem later weer vrij omdat hij niets met het incident te maken had.

Tip

De politie kwam de woning met de explosieven op het spoor na een tip bij Meld Misdaad Anoniem. Bewoners van omliggende woningen zijn die nacht geëvacueerd omdat de explosieve stoffen zeer instabiel waren. De EOD is een groot deel van de dag bezig geweest om de explosieven uit de woning te halen en op een nabijgelegen veldje gecontroleerd tot ontploffing te brengen. Zaterdagavond vond de politie na nader onderzoek nog een lading.

Waarom de bewoners zoveel gevaarlijke stoffen in huis hadden, is nog niet duidelijk. Dat moet uit het onderzoek blijken, aldus de woordvoerster van het OM. "Maar het heeft waarschijnlijk geen terreurachtergrond." Over de hoeveelheden en aard van de explosieven kan het OM ook niets zeggen.