PARIJS - De Amerikaanse diplomaat die de onderhandelingen over Iran's nucleaire ambities leidt, weet zeker dat Europa volledige steun zal geven aan een VN-resolutie die sancties en geweld mogelijk moet maken. Dat meldt CNN dinsdag na een gesprek met de Amerikaanse ondersecretaris voor Buitenlandse Zaken Nicholas Burns.

"Ik denk dat we de komende dagen een serieuze 'Chapter 7' resolutie kunnen verwachten. In deze resolutie zullen we eisen dat Iran zijn nucleaire ambities per opzij moet zetten", aldus Burns. Een 'Chapter 7' resolutie zorgt ervoor dat elke eis onmiddellijk verplicht wordt en maakt het mogelijk om sancties in te voeren. Bij het niet naleven van de resolutie door Iran wordt het gebruik van geweld toegestaan.

IAEA

De Amerikaanse ondersecretaris is in Parijs aanwezig om met zijn collega's te praten over een rapport van de IAEA van afgelopen vrijdag. De IAEA meldde daarin dat Iran niet gestopt was met de verrijking van uranium. Bij de vergadering zijn afgezanten van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad aanwezig plus Duitsland. Naar verwachting zullen de Amerikanen, Britten, Fransen en Duitsers felle tegenstand krijgen van Rusland en China die tegen sancties ten opzichte van Iran zijn.

Iran gaat er niet vanuit dat het sancties opgelegd zal krijgen en heeft bij de VN een klacht ingediend tegen de Verenigde Staten vanwege "illegale bedreigingen."

Kwaadaardige daad

Eerder op de dag verklaarde een Iraanse militaire commandant tegenover het persbureau ISNA dat Israël het eerste doelwit zal zijn als reactie op elke "kwaadaardige" daad van de Verenigde Staten. "We hebben gezegd dat waar ook Amerika iets kwaadaardigs doet dat dan de eerste plaats die wij als doelwit kiezen, Israël zal zijn", citeerde het persbureau schout-bij-nacht Mohammed Ibrahim Dehqani.