DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie gaat het aantal controleurs voor de 30-kilometerzones de komende jaren verdrievoudigen. beschikken de 25 politieregio's bij elkaar over vijftig van deze agenten, dat worden er op termijn dus honderdvijftig.

Het Bureau Verkeershandhaving van het OM hoopt hiermee de verkeersveiligheid verder te verbeteren. Vorige week maakte verkeersminister Peijs de ongevalcijfers over 2005 bekend. Vorig jaar vonden 817 mensen de dood in het verkeer, in 2004 waren dat er nog 881 en in 2003 lag het aantal dodelijke slachtoffers op 1088.

Woonwijken

De laatste jaren mag het aantal dodelijke verkeersslachtoffers over de breedte fors zijn afgenomen, dat geldt niet voor de woonwijken waar maximaal 30 kilometer per uur mag worden gereden. Vorig jaar overleden 41 Nederlanders door ongevallen in 30-kilometerzones, tegen 35 in 2004.

"De verkeersveiligheid in deze wijken blijft achter bij het algemene beeld", aldus een woordvoerder van het OM. "Daarom gaan we daar nu extra intensief controleren op verkeersovertredingen".

Radar

De controleurs trekken de woonwijken in met radar- en laserapparatuur. Volgens het OM gaat de de politie vooral de overtredingen aanpakken die in het verkeer tot de meeste ongevallen leiden. Dan gaat het om overtredingen van de maximumsnelheid, alcoholmisbruik, het negeren van rood licht en het niet dragen van gordel en helm.