DEN HAAG - Patat in snackbars en cafetaria wordt steeds vaker in gezonder vloeibaar vet gebakken. Bijna de helft van de patatbakkers (45 procent) frituurt verantwoord. Dat stelde de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) dinsdag na onderzoek.

De inspectiedienst stelt dat de campagnes voor de gezondere vloeibare vetten in de snackbars aanslaan. In 2004 frituurde nog een derde van de patatbakkers in vloeibaar vet.

Bij een tweede onderzoek een jaar later onder dezelfde zevenhonderd ondernemers bleek een flink aantal te zijn overgestapt van vast naar vloeibaar frituurvet. "Publiciteit en het bezoek van de VWA" noemden de overstappers volgens de inspectiedienst als voornaamste reden voor de omschakeling.

Dertien patatbakkers pretendeerden dat ze de patatjes en kroketten in vloeibaar vet frituurden, terwijl ze vast vet gebruikten. De VWA-inspecteurs zijn tegen dit groepje opgetreden.

Foute vetten

Verzadigde vetten en transvetzuren vergroten de kans op hart- en vaatziekten. Vast frituurvet bevat in vergelijking met de vloeibare variant meer van deze foute vetten. De inspectiedienst, het Voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën en Koninklijke Horeca Nederland stimuleren in het kader van 'gezond eten is beter' daarom het gebruik van vloeibaar vet in snackbars, cafetaria en restaurants.