DEN HAAG - De PvdA wil niet dat het huidige kabinet een akkoord sluit over de aanschaf van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter (JSF). Zo'n overeenkomst wordt opgezegd, als de PvdA volgend jaar toetreedt tot een nieuwe regering, zegt PvdA-Tweede Kamerlid Luuk Blom in het blad Intermediair.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De Nederlandse regering sloot ook eerder een akkoord over de JSF met de Amerikanen. Nederland draagt bij aan de ontwikkeling van de JSF en kan daarvan later de vruchten plukken. Deze zogeheten business case voorziet er niet alleen in, dat orders voor de JSF terecht kunnen komen bij Nederlandse bedrijven, de regering krijgt ook korting als het besluit tot aanschaf van de JSF-toestellen voor de Nederlandse krijgsmacht.

Schema

Dat laatste besluit wordt dit najaar verwacht, hoewel PvdA, GroenLinks en SP steeds uitermate kritisch zijn geweest over de aanschaf van de JSF. Onderzoek door de Amerikaanse Rekenkamer heeft uitgewezen dat de ontwikkeling van het gevechtsvliegtuig 23 maanden achter ligt op schema en dat het 30 procent duurder uitpakt dan geraamd.

Dit laatste was eerder voor de PvdA reden om te bepleiten dat de hele business case opnieuw wordt bezien. GroenLinks heeft altijd bepleit om een nieuw gevechtsvliegtuig, dat de F16 moet opvolgen, gewoon uit voorraad te kopen. De SP pleitte voor modernisering van de F16 in plaats van de aanschaf van een nieuw type.

Verkapte sloot

PvdA-er Blom zegt dat bijna alle Amerikaanse JSF-orders in Nederland terecht zijn gekomen bij Stork en dat het in feite gaat om verkapte steun van de overheid aan dit bedrijf. Blom zegt geen "6 miljard euro in de sloot te willen gooien".