ROME - De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft dinsdagmiddag het ontslag van zijn kabinet ingediend bij president Carlo Azeglio Ciampi. Kort voor het bezoek van Berlusconi aan het staatshoofd waren de ministers van zijn kabinet voor het laatst bijeengekomen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Met het indienen van zijn ontslag maakte Berlusconi de weg vrij voor Romano Prodi - die bij de verkiezingen van 9 en 10 april een krappe overwinning behaalde - om Italië de komende jaren te leiden als regeringsleider. Het demissionaire kabinet blijft aan om lopende zaken te behartigen.

Tijdens de laatste bijeenkomst van de ministers zei Berlusconi dat tijdens zijn vijfjarige ambtsperiode alle plannen zijn uitgevoerd. "Wij zijn de beste regering van de Republiek geworden.

Ze zullen er nog wel eens naar terug verlangen", zei hij volgens de omroep Rai. Zijn opvolger Prodi zal volgens hem geen gemakkelijk leven hebben omdat hij zijn centrumlinkse coalitie maar moeilijk bijeen zal kunnen houden.

Lijst

Prodi heeft naar verwachting eind deze week zijn nieuwe ministersploeg rond. Hij wil volgens Italiaanse media van dinsdag de lijst met bewindslieden op donderdag of vrijdag klaar hebben in de verwachting dat hij spoedig de opdracht krijgt voor de vorming van een regering. "We moeten ons voorbereiden om klaar te zijn als we de opdracht krijgen, of dat nou voor of na de verkiezing van de nieuwe president is", aldus Prodi.

De ambtstermijn van Ciampi loopt af op 18 mei. De verkiezing van het nieuwe staatshoofd vindt plaats na 13 mei. Onduidelijk is of de huidige president nog de formatieopdracht zal geven, of dat hij dat aan zijn opvolger overlaat.

Defensie

Voormalig Europees Commissaris Emma Bonino heeft Prodi gevraagd haar de portefeuille van Defensie te geven. Dat heeft zij tegen journalisten gezegd, meldde de tv-zender Rai dinsdagmiddag. Bonino vindt dat zij Defensie moet krijgen omdat haar partij Roos in de Vuist haar daarvoor als kandidaat heeft genoemd.