AMSTERDAM - Het Bureau Verkiezingen van de gemeente Amsterdam doet negenhonderd stembussen in de aanbieding. Na de invoering van elektronische stemcomputers tijdens de gemeenteraadsverkiezingen begin maart zijn de metalen bussen niet meer nodig, aldus het verkiezingsbureau maandag.

De 92 centimeter hoge stembussen, met bovenin een gleuf voor het opgevouwen stembiljet, kosten 25 euro per stuk. Van de totale opbrengst gaat een gedeelte naar een goed doel. Belangstellenden kunnen voor 15 mei hun interesse kenbaar maken bij het Bureau Verkiezingen als ze een originele Amsterdamse stembus in huis willen hebben.

Rode potloden

De gemeente zoekt nog een bestemming voor de 5000 rode potloden waar Amsterdammers tot maart mee konden stemmen. Enkele rode potloden en stembussen krijgen waarschijnlijk ook nog een plek in het Amsterdams Historisch Museum of in het nieuwe Gemeentearchief.

De stembussen en potloden hebben jarenlang dienst gedaan in een van de 480 stembureaus in de hoofdstad. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen konden Amsterdammers voor het eerst stemmen met de computer. Het verkiezingsbureau hield de stembussen en potloden nog even achter de hand voor het geval de stemcomputers niet voldeden.