KANDAHAR/DEN HAAG - Door een zelfmoordaanslag in de Afghaanse provincie Uruzgan is maandag een militair van de internationale coalitiemacht gewond geraakt. Ook een burger liep verwondingen op, toen een man in de provinciehoofdstad Tarin Kot met zijn auto vol explosieven inreed op een militair konvooi.

Dat heeft een politiewoordvoerder tegen het Franse persbureau AFP gezegd. Hij kon niets zeggen over de nationaliteit van de militair. Volgens het Afghaanse persbureau AIP is het een Amerikaan. Een woordvoerder van het minister van Defensie in Den Haag meldde dat het in ieder geval geen Nederlander is. In de stad bevinden zich Nederlandse kwartiermakers die de komst van circa 1400 militairen voorbereiden.

Taliban

De verantwoordelijkheid voor de aanslag op de patrouille, waardoor de dader omkwam en diens auto werd vernield, is opgeëist door de radicaalislamitische rebellenbeweging Taliban.

Elders in Uruzgan zijn volgens een Afghaanse legerleider vier talibanstrijders omgekomen. Militairen schoten hen dood tijdens een aanval in het district Chora, ten noordoosten van Tarin Kot. Twee andere mogelijke militanten werden aangehouden.

Maandag mislukten elders in zuidelijk Afghanistan twee zelfmoordaanslagen. In de provincie Khost kwam een terrorist om het leven, toen de explosieven die hij onder zijn kleren droeg, voortijdig afgingen. Hij had zich willen opblazen tijdens een feestelijke herdenking van het vertrek van de Sovjet-Unie uit Afghanistan in 1989. In Helmand blies een man zich in zijn auto op toen een militair konvooi naderde. De soldaten bleven echter ongedeerd.