HILVERSUM - De vrouw en kinderen van GroenLinks-leider Paul Rosenmöller waren de enige gezinsleden van politici die na de moord op Pim Fortuyn bewaking kregen omdat ze werden bedreigd. Dat heeft Rosenmöller woensdagavond gezegd in een vraaggesprek met Netwerk.

De lijsttrekker van GroenLinks noemde dit het ergste van de periode na de moord op Pim Fortuyn. Hij kreeg dreigbrieven waarin stond dat hij weduwnaar zou worden als hij voor 1 juni de politiek niet had verlaten. "Dan weten we uw vrouw en kinderen te vinden en bent u voor de kerst weduwnaar stond erin", zei Rosenmöller. Na 1 juni kreeg hij nog meer van dergelijke dreigbrieven.

De politicus zei dat hij bewust de keuze had gemaakt om het inhoudelijk debat met Fortuyn niet te schuwen. Hij kreeg Fortuyn stil tijdens een verkiezingsdebat in Rotterdam in maart. Toen verweet de GroenLinks-voorman Fortuyn de inhoudelijke debatten uit de weg te gaan.

"Als je aangevallen wordt op je zwakke punten, ga je er niet op in en ga je theater maken", zei hij toen. Het leverde de GroenLinks-voorman een lang applaus op van de studenten in de aula van de Rotterdamse Erasmus Universiteit. Fortuyn liep beledigd weg. Rosenmöller kreeg over dit optreden aanvankelijk veel complimenten, maar na de moord op Fortuyn sloeg dat om en kwamen de dreigementen. De afzenders refereerden ook aan dit debat, aldus Rosenmöller woensdag.

"Die moeten er voor zorgen dat papa niet vermoord wordt"

De bedreigingen hadden grote invloed op het dagelijks leven van zijn vrouw, zoontje van zes en dochter van tien. Die werden altijd bewaakt; naar school, naar zwemles, verjaardagsfeestjes, en konden nooit spontaan naar een vriendje. "Want dan moet je de bewakers bellen". Zijn zoontje vertelde een vriendje dat er allemaal politiemensen stonden. "Die moeten er voor zorgen dat papa niet vermoord wordt." Maar daarna ging hij gewoon voetballen met dat vriendje.

"De volgende die vermoord wordt is Paul Rosenmöller"

Hij ging er luchtig mee om, maar de kinderen waren ook angstig. "Tot op de dag van vandaag", vertelde Rosenmöller. "Mijn dochter van tien werd op het schoolplein geconfronteerd door oudere kinderen die voor de grap een plastic pistooltje op de borst zetten en zeiden: de volgende die vermoord wordt is Paul Rosenmöller."

Rosenmöller, die inmiddels weer is gewend aan het feit dat hij zonder bewaking door het leven kan, heeft zich wel afgevraagd of hij die prijs wel wilde betalen. Zijn vrouw heeft nooit gevraagd of hij wou stoppen. "Juist nu moet en mag je niet capituleren, zei ze."