DEN HAAG - Kippen, eenden en ander pluimvee mogen maandag weer naar buiten. Na tweeëneenhalve maand binnenzitten acht minister Veerman (Landbouw) de kans op besmetting met het H5N1-vogelgriepvirus voor de vogels de komende tijd klein.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Kippenboeren moeten hun pluimvee na maandag nog wel binnen laten eten en drinken. Het gaat om ongeveer vijf miljoen legkippen en miljoenen hobbyvogels.

De maatregelen op het verbod van duivenwedstrijden, tentoonstellingen en andere bijeenkomsten met vogels worden maandag versoepeld. Met een speciale ontheffing van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) mogen de tentoonstellingen weer plaatsvinden. Ook de korte wedvluchten in Nederland en België zijn onder bepaalde voorwaarden weer toegestaan.

Vaccineren

De afgelopen maanden konden eigenaren van pluimvee als alternatief voor het ophokken ook voor het eerst hun dieren preventief laten inenten tegen het vogelgriepvirus. Negen commerciële bedrijven met bijna 16.000 legkippen hebben daar gebruik van gemaakt. Hobbydierhouders hebben samen 18.448 kippen, 490 kalkoenen, 3266 eenden en 2759 ganzen laten vaccineren.

Bij onze zuiderburen mag het pluimvee maandag ook weer naar buiten. De Duitse autoriteiten hebben de ophokplicht juist verlengd.