AMSTERDAM - Heineken-ontvoerder Willem Holleeder had plannen om te ontsnappen uit het huis van bewaring in Vught. Het was volgens justitie daarom noodzakelijk om Holleeder met spoed over te plaatsen naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Dat schrijft De Telegraaf zondag.

De veronderstelde topcrimineel mag daar geen enkel contact met de buitenwereld hebben. Hij zit vast op verdenking van afpersing. De overplaatsing heeft volgens justitie ook te maken hebben met het gedrag van Holleeder tegen een bewaarster. Volgens de krant zou zij onheus zijn bejegend door hem.

Bezwaarprocedure

De advocaat van de 47-jarige Holleeder, Abraham Moszkowicz, bevestigt in de krant de overplaatsing van zijn cliënt door justitie. Hij laat weten dat een bezwaarprocedure zal worden gestart. De vluchtgevaarlijkheid van Holleeder spreekt hij tegen. "Willem Holleeder wist al lang dat er een onderzoek tegen hem liep. Als hij echt had willen vluchten, dan had hij dat veel eerder gedaan."

Zware en zeer vluchtgevaarlijke criminelen worden door justitie in de EBI ondergebracht. Dat gebeurt onder zeer strenge veiligheidsmaatregelen. Gedetineerden moeten 23 uur per dag in de cel doorbrengen en mogen alleen bezoek ontvangen terwijl ze achter een glazen wand zitten.

Servet Y.

Dat een medeverdachte in de zaak-Holleeder niet is teruggekomen na een schorsing van zijn hechtenis, werd zaterdag bekend. De van afpersing verdachte Servet Y. had toestemming gekregen naar Turkije af te reizen voor de begrafenis van zijn vader, maar keerde niet terug naar Nederland.