WILLEMSTAD - Het drugsprobleem op Curaçaose scholen neemt alarmerende vormen aan. Op diverse scholen worden dagelijks marihuana, cocaïne, XTC en crack door leerlingen verhandeld. Dat zei L. Roosberg, hoofd van Fundashon pa Maneho di Adikshon (FMA), woensdag in Willemstad. FMA is de Curaçaose stichting die zich bezighoudt met de preventie van verslaving.

"Als niet op korte termijn concrete actie ondernomen wordt om deze angstaanjagende ontwikkeling een halt toe te roepen zal Curaçao praktisch een hele generatie jongeren verliezen", beweert Roosberg. Hij schetste woensdag een somber beeld. Op diverse scholen is sprake van een crisissituatie. Leerlingen van 12 jaar en ouder staan aan het hoofd van een florerende drugshandel.

Leerkrachten en schoolhoofden zijn bevreesd om op te treden tegen de jonge drugshandelaren, aldus Roosberg. Zij lopen kans om op of na school mishandeld te worden indien zij een einde proberen te maken aan de handel in verdovende middelen. Wat hem nog het meest verontrust is dat de jeugdige drugshandelaren een enorme populariteit genieten onder alle lagen van de bevolking. Met de drugsgelden kunnen zij zich een levensstijl permitteren van dure merkkleding, motorfietsen, mobiele telefoons en waterscooters.

De FMA maakt zich ook zorgen om de toename van XTC-gebruik onder jongeren. XTC wordt niet alleen op scholen verhandeld, maar is tevens verkrijgbaar bij de meeste jeugdevenementen of op plaatsen die frequent bezocht worden door jongeren. Ook ziet de FMA een sterke toename van alcoholgebruik onder jongeren.

Volgens de FMA moeten er direct stappen ondernomen worden om het drugsprobleem aan te pakken. "Onze jongeren worden het slachtoffer van een situatie waar zelfs de autoriteiten geen greep meer op hebben. De macht van geld en drugs heeft bewezen dat volwassenen, laat staan jongeren, de verleidingen niet kunnen weerstaan. Als we de cultuur van geld en drugs wortel laten schieten in onze onderwijsinstituten dan zullen wij de jongeren verliezen die de toekomstige ontwikkeling van dit land moeten dragen", aldus woordvoerder Roosberg.