TEHERAN - De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft donderdag op de Iraanse staatstelevisie opnieuw gezegd dat zijn land door zal gaan met nucleair onderzoek. ,,Niemand kan ons dwingen onze technologie op te geven."

Ondertussen maakte de chef van de Israëlische geheime dienst bekend dat Iran middellangeafstandsraketten heeft waarmee verscheidene Europese landen geraakt kunnen worden. Het gaat om zogenoemde BM-25 raketten, wapens die ook nucleaire ladingen kunnen afleveren.

Iran heeft gezegd dat als de VN-Veiligheidsraad besluit tot sancties wegens het niet stoppen van verrijking van uranium, het de samenwerking met het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) staakt. De VN hebben Iran tot vrijdag de tijd gegeven om zijn nucleaire onderzoek onder toezicht van het IAEA te plaatsen. De Iraanse nucleaire toponderhandelaar Ali Larijani heeft bovendien gewaarschuwd dat Iran zijn atoomprogramma aan ieders oog zal onttrekken als het Westen harde maatregelen neemt.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice heeft op een ministersvergadering van de NAVO in Bulgarije gezegd dat de Veiligheidsraad in de kwestie-Iran moet optreden om zijn geloofwaardigheid te behouden. Ze zei ook dat Iran zichzelf met zijn dreigementen steeds verder buiten de internationale gemeenschap plaatst. ,,De Iraniërs kunnen dreigen, maar ze versterken alleen hun eigen isolement", aldus de minister.

Geen sancties

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad voorspelde deze week dat de Veiligheidsraad Iran geen sancties zal opleggen. Volgens Larijani zijn verdere onderhandelingen de enige uitweg uit de crisis. Rusland en China zeggen het daarmee eens te zijn. Eventuele militaire acties, door de Verenigde Staten niet uitgesloten, zien Moskou en Beijing niet als een mogelijke oplossing.

Israël lanceerde deze week een nieuwe spionagesatelliet waarmee het Iraanse atoomprogramma kan worden gemonitord. Het hoofd van de militaire inlichtingendienst, generaal-majoor Amos Yadlin, zei tegen de krant Haaretz dat Iran in Noord-Korea raketten heeft aangeschaft met een bereik van 2.500 kilometer, ver genoeg om Europese landen te kunnen treffen.