ROTTERDAM - De Rotterdams deelgemeente Charlois heeft een nieuw wapen in de strijd tegen overlastgevende hangjongeren, de Mosquito. De afgelopen maanden is een proef gehouden met een hinderlijke zoemtoon die alleen jonge oren bereikt. Dat heeft een woordvoerder van de deelgemeente dinsdag bekendgemaakt.

De Mosquito verspreidt hoogfrequent geluid. Bij vol vermogen heeft dit geluid op een afstand van 3 meter een sterkte van 76 decibel. "Jongeren kunnen dit geluid horen en ervaren het na korte tijd als irritant", aldus leverancier Rhine Consulting Group in Woerden. Ouderen hebben er geen last van.

"We hebben een proef gehouden in de metrohal en de trappen naar het metrostation Zuidplein. Het bleek te werken. De jongeren bleven niet hangen, maar liepen op den duur door", aldus stadsmarinier Frank Belderbos.

Gewenning

Volgens hem is het op muggengezoem lijkende geluid niet hinderlijk voor passanten. Hoogfrequent geluid heeft de eigenschap dat je het pas na enige tijd gaat horen. Gewenning is niet mogelijk, want het apparaat verandert steeds van toonhoogte.

Volgens de leverancier neemt naarmate mensen ouder worden, het vermogen om hoge frequenties waar te nemen af. "Dit proces begint al op vrij jonge leeftijd. Hierdoor is het mogelijk een zodanige frequentie te kiezen dat het geluid door mensen ouder dan 25 jaar al niet meer waarneembaar is", aldus het bedrijf.

Draaiorgel

De Mosquito is een Britse uitvinding, die voor het eerst met succes is toegepast bij een kruidenierswinkel in Wales. Of Charlois, dat eerder een draaiorgel inzette tegen overlastgevende hangjeugd, het systeem daadwerkelijk gaat toepassen, is nog niet bekend. De deelgemeente, de politie en de vervoersbedrijf RET overleggen nog. Over een maand valt het besluit of 'de mug' de oren van hangjeugd zal gaan teisteren.