BRUSSEL - De politie van Brussel heeft maandag een 16-jarige Poolse jongen aangehouden als verdachte van de mp3-moord op de 17-jarige Joe Van Holsbeeck, elf dagen geleden. De jongen is de hele dag ondervraagd. Hij zou inmiddels hebben bekend bij de moord betrokken te zijn.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Dat meldde de Vlaamse publieke radiozender VRT maandag. De politie zou ook een tweede verdachte hebben geïdentificeerd. Hij is ook van Poolse origine. Hij zou degene zijn die het slachtoffer heeft doodgestoken. Op basis van gsm-gegevens concludeert de politie dat deze jongen zich in Polen bevindt.

Migranten

Aanvankelijk werd er van uit gegaan dat de daders van Noord-Afrikaanse origine waren. Maandag bleek dat het om Polen gaat, van wie er één door een schooldirecteur was herkend. De berichtgeving over de vermoedelijke Noord-Afrikaanse achtergrond van de verdachten leidde zondag ook tot de aanwezigheid van veel migranten onder de 80.000 deelnemers aan een mars door Brussel ter ere van het slachtoffer.

De Belgische ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie, Dewael en Onkelinx, lieten dinsdag weten "opgelucht" te zijn, dat één van de twee vermoedelijke daders is aangehouden. De druk op politie, justitie en ook op de politiek in België om tastbare resultaten te presenteren is momenteel erg groot naar aanleiding van de massale demonstratie van zondag.

Stigmatisering

Volgens Onkelinx heeft de maandag aangehouden jongen ook bekentenissen afgelegd. De twee bewindslieden waarschuwen wel voor stigmatisering, omdat veel media ervan uitgingen dat het ging om Noord-Afrikaanse daders, terwijl nu Polen verdacht zijn. De vader van het slachtoffer, Guy Van Holsbeeck, stelde dinsdag "een beetje blij" te zijn dat nu een verdachte is opgepakt,

Joe werd woensdag voor Pasen in Brussel op het Centraal Station doodgestoken omdat hij zijn mp3-speler niet wilde afgeven. Ter nagedachtenis aan de moord op de Brusselse jongen, betoogden zondag 80.000 mensen, ook om te vragen om meer veiligheid op straat.

Nieuwe beelden

De twee verdachten zouden geïdentificeerd zijn aan de hand van nieuwe beelden uit het metrostation Beurs, die dinsdag op televisie zouden uitgezonden worden.