KATHMANDU - Het parlement van Nepal mag weer bijeen komen. Koning Gyanendra heeft maandag in een televisietoespraak gezegd bereid te zijn om de volksvertegenwoordiging, die hij zelf in 2002 ontbond, in ere te herstellen.

De vorst deed deze concessie na bijna drie weken van enorme demonstraties in Nepal. Het parlement mag al op vrijdag opnieuw gaan vergaderen.

Nieuwe grondwet

Naast het herstel van het parlement, eiste de oppositie ook dat er een constitutionele raad komt die een nieuwe grondwet moet opstellen. Daarin moet de rol van de koning precies worden omschreven. Politieke waarnemers in Nepal meldden eerder op maandag dat de zeven belangrijke oppositiegroeperingen overleg hebben gevoerd met de koning.

'Overwinning volk'

Een woordvoerder van het Nepalese Congres, de grootste oppositiepartij, riep na de toespraak van de koning "de overwinning van de beweging van het volk" uit. Hij zei dat de partijen dinsdag met een officiële reactie op de beslissing van Gyanendra zullen komen. De demonstratie die voor die dag staat gepland wordt waarschijnlijk afgeblazen.