DAHAB - Zeker 18 mensen zijn om het leven gekomen door drie aanslagen maandagavond in de Egyptische badplaats Dahab aan de Golf van Akaba. Onder de doden zijn zes buitenlanders, onder wie een Duitse jongen, aldus het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken dinsdag.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Aanvankelijk werd er uitgegaan van minstens 23 doden. De woordvoerder verklaarde het verschil met het feit dat de slachtoffers ernstig verminkt waren.

Voor zover bekend zijn er geen Nederlanders onder de slachtoffers. De Egyptische autoriteiten vermoeden dat militante moslims achter de terreuracties zaten.

De aanslagen werden maandag aan het begin van de avond gepleegd in een uitgaansgebied in Dahab. Zeker twee van de drie aanslagen zijn veroorzaakt door zelfmoordenaars, aldus een veiligheidsfunctionaris. Niemand heeft tot dusver de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist.

Uitvalswegen

Agenten hebben in hun jacht naar mogelijke daders de uitvalswegen van de kustplaats ten noorden van Sharm el-Sheikh afgesloten. Honderden Israëlische toeristen in Dahab, dat vooral populair is bij duikers, hebben meteen de wijk genomen naar Israël.

Inwoners van de badplaats verklaarden tegen het persbureau Reuters dat ze lichaamsdelen en puin hebben zien liggen op de straten. Zeker 83 mensen zijn gewond geraakt, onder wie twintig buitenlanders onder wie Denen, Britten, Italianen, Duitsers en Fransen.

Nederlanders

De toeristenplaats Dahab is ook populair bij Nederlanders. Medewerkers van de Nederlandse ambassade in Egypte proberen alle Nederlandse toeristen in het gebied te traceren. Maandagavond hadden zij geen aanwijzingen dat er landgenoten onder de slachtoffers zijn.

Dertig Nederlanders zaten met reisorganisatie TUI in Dahab. Ruim anderhalf uur na de eerste melding van de explosies in de badplaats waren alle vakantiegangers van TUI getraceerd, aldus S. van der Heijden, voorzitter van de Raad van Bestuur van TUI Nederland, maandagavond. Volgens de reisorganisatie zaten de Nederlanders niet in de buurt van de plek waar de explosies zich voordeden.

Vuurwerk

De Nederlandse studente Aletta Bodisco Massink (24) zat rustig met een vriendin op haar hotelkamer in Dahab toen zij drie harde knallen hoorde. "We dachten dat het vuurwerk was, meer niet. Pas toen mijn zus belde, realiseerden we ons wat er was gebeurd."

Op Schiphol kwamen dinsdag de eerste afmeldingen voor vlucht naar Egypte binnen. Petra Ootes uit De Rijp en haar reisgezel zien af van hun voornemen naar toeristenoord Sharm el-Sheikh te vliegen.

Doodeng

"Toen ik hoorde dat ik maar een uur van Dahab af zat en de beelden op televisie zag, heb ik besloten niet te gaan", vertelde Ootes dinsdagmorgen aan de incheckbalie. "Ik vind het doodeng."

TUI verwacht dat alle 28 reizigers die dinsdag met de organisatie naar Dahab zouden vertrekken, hun reis zullen annuleren. Tot nu toe hebben zestien mensen dat gedaan.

Sharm el-Sheikh

Het is niet de eerste keer dat badplaatsen in de Egyptische Sinaï doelwit zijn van terroristen. In juli 2005 kwamen bij aanslagen met autobommen in Sharm el-Sheikh meer dan zeventig mensen om het leven. Meer dan tweehonderd mensen raakten gewond door de ontploffingen in hotels en een winkelgebied. In oktober 2004 vielen in de toeristenoorden Taba en twee kleinere kustplaatsjes 34 doden door terreuraanslagen.

De Egyptische president Mubarak beloofde dat de daders zullen worden gestraft. Verscheidene regeringsleiders en staatshoofden spraken hun afschuw uit over de explosies. De Jordaanse koning Abdullah II repte van "een laffe daad".

Geloof

Ook de Palestijnse Hamas-regering heeft de aanslagen in Dahab veroordeeld. Een woordvoerder van de militante beweging liet weten dat "deze misdaad tegen ons geloof en de belangen van Arabieren indruist".