STADSKANAAL - De gemeente Stadskanaal heeft besloten het vliegveld Vledderveen tot nader order te sluiten. Dat heeft burgemeester J. Stavast maandag bekendgemaakt. Hij is tot dit besluit gekomen nadat de afgelopen week twee dodelijke ongevallen plaatsvonden met ultralight-vliegtuigen van de vliegclub Westerwolde.

De ongelukken komen maandagavond aan de orde tijdens een speciale raadsvergadering. Het besluit is genomen in samenspraak met de vliegclub. De gemeente Stadskanaal beklemtoont dat de nazorg voor de ooggetuigen en de direct betrokkenen absolute prioriteit heeft. "Ik heb begrip dat er zorgen zijn over de veiligheid", aldus Stavast. De gemeente heeft een informatienummer geopend naar aanleiding van het ongeluk.

Bezinningsperiode

Gedeputeerde H. Bleker, die verantwoordelijk is voor de milieuvergunningen in de provincie, is voorlopig niet van plan zich te bemoeien met de gang van zaken rond de ongevallen. "De gemeente heeft het voortouw genomen", legt hij uit. Bleker pleit voor een bezinningsperiode van zeker drie maanden". Binnen die periode moet de Inspectie van Verkeer en Waterstaat zijn onderzoek naar de ongelukken afronden.

Onrust

Ook moeten alle betrokkenen in de regio hun zegje kunnen doen over de toekomst van het vliegen met ultralight-toestellen in het gebied, vindt de gedeputeerde. "Er is flinke maatschappelijke onrust nu", constateert hij. "Ik ben ervan overtuigd dat de vliegclub zich aan alle regels en vergunningen heeft gehouden, maar deze incidenten geven toch aanleiding de hele situatie eens tegen het licht te houden."

Voorzitter P. van Luijt van vliegclub Westerwolde laat weten dat in overleg met de gemeente bekeken wordt hoe lang er niet gevlogen wordt vanaf vliegveld Vledderveen. "Het kon wel eens langer dan een week worden", zegt hij. "Dit ongeluk heeft veel losgemaakt in Stadskanaal."

Onderzoek

De vliegclub heeft maandag besloten een extra onderzoek naar de zogeheten "operationele veiligheid" te laten uitvoeren. "We bekijken op welke manier de veiligheid nog beter gegarandeerd kan worden", legt Van Luijt uit.

Het onderzoek zal worden uitgevoerd door een voormalig officiervlieger van de Koninklijke Luchtmacht B. van Asselt. Hij won onlangs de General Aviation Safety Award 2005, een prijs waarmee de Inspectie Verkeer en Waterstaat individuen en organisaties beloont die een bijdrage aan de vliegveiligheid leveren. Vliegclub Westerwolde won zelf de tweede prijs in deze jaarlijkse competitie.