ROTTERDAM - De politie heeft zondag 799 mensen aangehouden rond de wedstrijd Feyenoord-Ajax. Het overgrote deel is naar huis gestuurd met een proces-verbaal. Zeven relschoppers zitten nog vast. Dat heeft een woordvoerster van justitie maandag gezegd.

De politie sprak zondag van 425 arrestaties, maar dat bleek achteraf slechts een tussenstand. Alle arrestanten zijn geregistreerd en gefotografeerd. Een deel heeft een boete gekregen variërend van 100 tot 270 euro. De rest kan een dagvaarding verwachten. In juni of juli komen de zaken voor.

Grootschalige rellen

De gemeente noemt de aanpak van de voetbalsupporters zondag geslaagd. "De overheid heeft laten zien dat het menens is", aldus een gemeentewoordvoerder. De grootschalige politie-inzet en het forse aantal aanhoudingen was nodig. "De actie was gericht op het voorkomen van grootschalige rellen zoals vorig jaar. Om erger te voorkomen ga je dit soort maatregelen nemen."

De meeste arrestaties hadden plaats omdat mensen niet weg wilden gaan bij een viaduct waar de Ajax-fans met de trein onderdoor moesten, maar er werd ook met stenen gegooid. De ME verrichtte enkele charges. De 1300 Ajax-fans kwamen met twee treinen naar stadion De Kuip. Daarbij deden zich geen ongeregeldheden voor.

Pistool

De politie had vantevoren aangekondigd mensen direct aan te houden als ze zich zouden misdragen. Agenten wilden rellen als bij dezelfde voetbalklassieker van een jaar geleden voorkomen. Toen voelden zij zich tijdens de ongeregeldheden zo bedreigd dat ze bijna hun pistool trokken.