DEN HAAG - Premier Balkenende heeft zich geërgerd aan de "gemakzucht" waarmee verschillende kranten zijn omgegaan met uitspraken die hij zaterdag deed tijdens een CDA-bijeenkomst in Limurg. Balkenende noemde zichzelf toen grappend "saai" en "kleinburgerlijk", maar tot zijn verbazing is de ironie de kranten ontgaan.

"Ik stel vast dat geen van de kranten aanwezig was in Limburg. Men schrijft klakkeloos een ANP-bericht over zonder te constateren dat in datzelfde ANP-bericht staat dat mijn opmerkingen over burgerlijkheid gekscherend bedoeld waren", schrijft de premier op de website van het CDA.

"Bij allerlei deskundigen worden vervolgens reacties gevraagd, maar van enige wederhoor bij het CDA is domweg geen sprake."

Burgerlijk

Met zijn opmerkingen over saai en kleinburgerlijk refereerde Balkenende zaterdag aan een omstreden interview van de Belgische vicepremier Freya Van den Bossche in Vrij Nederland van december vorig jaar. Van den Bossche noemde daarin leden van het Nederlandse kabinet, onder wie Balkenende en de ministers Donner (Justitie) en Zalm (Financiën), stijf en burgerlijk.

Campagne

Balkenende wijst erop dat Donner destijds "ontspannen en met humor" op de uitspraken van Van den Bossche heeft gereageerd. Dat was ook zijn eigen bedoeling geweest. "Die ontspannenheid wordt tot mijn teleurstelling echter meteen gebruikt om er een feitelijk oordeel van te maken, terwijl iedere journalist kan nagaan dat het nooit zo gezegd kan zijn", aldus de premier. "Wat mij betreft is de campagne dan ook begonnen. Ik stel dit bewust aan de kaak. Bij een strijdend en trots CDA hoort ook dat we ons niet alles laten aanleunen."