ZEEWOLDE - Twee jongens van 13 en 14 jaar uit Nieuw Vennep hebben zondagavond een brisantbom van vijftig kilo uit de Tweede Wereldoorlog gevonden in het bos bij Zeewolde. De politie Flevoland zei dat het Explosieven Opruimings Commando (EOC) de bom maandag laat ontploffen.

De jongens spoorden de bom op met een metaaldetector. De vader van een van de jongens verklaart tegenover NU.nl dat ze niet in de gaten hadden dat zij op een bom waren gestuit. Volgens hem groef het duo de bom met veel moeite uit.


Foto: Arnold Kraan l Een van de jongens met de uitgegraven bom

Verschillende omstanders zagen de jongens graven en schakelden de politie van Zeewolde in. Die schakelden op hun beurt de EOC in.

Schade

Brisantbommen werden in de Tweede Wereldoorlog gebruikt om zo veel mogelijk schade aan te richten. Het gevonden exemplaar ligt niet in bewoond gebied en daardoor hoefden er geen woningen te worden ontruimd.

Laconiek

Vlakbij de vindplaats van de bom, is de camping RCN Zeewolde. De EOC moet volgens campingdirecteur Jan Klop over zijn terrein om bij de bom te kunnen komen. Hij reageert laconiek op het nieuws. "Wij schrikken nergens meer van in Flevoland. We leven nu eenmaal op de bodem van de zee en je weet nooit wat dat oplevert."