JERUZALEM - Israël vreest dat als Iran kernwapens in handen krijgt, ook andere landen in het Midden-Oosten in de verleiding komen aan een kernwapenarsenaal te gaan werken. Dat blijkt uit een veiligheidsrapport van een Israëlische commisie van burgers een militairen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Volgens het rapport is Iran in staat om in het Midden-Oosten de lont in het kruitvat te steken", aldus de Israëlische krant Haaretz maandag. Ook menen de opstellers van de notitie dat het regime in Teheran een serieuze bedreiging is voor Israël.

Veiligheid

Het geheime rapport is in opdracht van de Israëlische regering opgesteld. De samenstellers doen aanbevelingen voor het vergroten van de veiligheid voor Israël voor de komende tien jaar.

Controle

Het regime in Teheran ligt door zijn nucleaire ambities al geruime tijd in de clinch met de internationale gemeenschap. De Verenigde Staten en andere westerse landen vermoeden dat Iran kernwapens wil maken. Deze week wordt een rapport van de VN-atoomwaakhond IAEA verwacht waaruit moet blijken of Iran zich aan de eisen van de VN houdt voor onder meer het laten controleren van de nucleaire installaties.

De Iraanse president Ahmadinejad heeft aangekondigd maandag duidelijk te maken wat de reactie van zijn land op de eisen van de VN is.