DEN HAAG - Tijdens het komende partijcongres van D66 volgende maand zal waarschijnlijk een motie worden ingediend om de partij op te heffen. Maar de kans dat het voorstel het haalt, wordt door de partijtop heel klein geacht. "Hier worden we echt niet zenuwachtig van", aldus de woordvoerder van fractieleider Van der Laan maandag.

Het voorstel tot opheffing van de partij is afkomstig van een lid van de D66-afdeling Amsterdam. Die diende het ook al in tijdens een afdelingsvergadering twee weken terug, maar daar werd het met 15 tegen 50 stemmen verworpen. De initiatiefnemer wil nu toch een motie over de opheffing indienen op het partijcongres van 13 mei in Zutphen. Volgens het D66-reglement kan dat als hij over twintig handtekeningen beschikt.

Kandidaat

Overigens kunnen leden van D66 zich sinds maandag kandidaat stellen voor het lijsttrekkerschap van de partij. Minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties Alexander Pechtold overweegt zich kandidaat te stellen. D66 kiest 24 juni de nieuwe lijsttrekker.

Ook huidig fractievoorzitter Lousewies van de Laan overweegt zich kandidaat te stellen. Volgens Radio 1 wordt binnen de partij ook de naam van huidig europarlementariër Sophie in 't Veld genoemd als lijsttrekker.