SYDNEY - Drugsbestrijding is een speerpunt van de gezamenlijke militaire operatie van Nederland en Australië in de Afghaanse provincie Uruzgan. Dat hebben minister Kamp van Defensie en zijn Australische ambtgenoot Brendan Nelson maandagochtend in Sydney gezegd tijdens een perstoelichting.

"Narcotica is een lastig onderwerp in Afghanistan, omdat het moeilijk te scheiden is van terrorisme", aldus Nelson. "Veel heroïne in Australië en Europa komt uit Afghanistan. We zullen drugsproductie- en distributie, zeker die met een terroristische inslag, op de juiste manier aanpakken."

Wederopbouw

Australië stuurt tweehonderd militairen naar Uruzgan, die onder toezicht van de Nederlandse troepen zullen vallen. Bij de Australiërs gaat het voornamelijk om ingenieurs die aan de wederopbouw van de regio gaan werken en scholen, bruggen en wegen gaan bouwen.

Beide ministers zijn vol vertrouwen over de eerste gezamenlijke missie die op 1 augustus van start gaat en twee jaar zal duren. "De samenwerking is prima en Australië is voor ons een prima partner, omdat de krijgsmacht ongeveer even groot is", aldus Kamp.

Verslechterd

Kamp breidde vorige week de Nederlandse afvaardiging met tweehonderd militairen uit tot veertienhonderd, omdat de situatie in Uruzgan is verslechterd. Sinds februari is het aantal zelfmoordaanslagen en aanvallen door taliban-strijders aanzienlijk toegenomen.

Kamp wilde het woord vechtmissie niet in zijn mond nemen, maar hij denkt dat er zeker gevochten gaat worden. "In Uruzgan, het thuisland van de taliban, zal echt resultaat geboekt moeten worden.

Risico's

Dat is essentieel voor de heropbouw van Afghanistan." Kamp stelde dat de missie niet veel anders is, dan waar de Kamer begin februari mee heeft ingestemd, alleen dat de risico's nu groter zijn.

Het onderhoud met de Australische minister betekende het einde van zijn bezoek aan Australië, dat in het teken stond van de invulling van de militaire samenwerking in Afghanistan. Kamp zou tot en met woensdag blijven, maar een sterfgeval in zijn familie noopt hem tot een eerder vertrek.

De ontmoetingen van Kamp met de Australische minister van Buitenlandse Zaken, Alexander Downer, en minister-president John Howard gaan daardoor niet door. Commandant der strijdkrachten, Dick Berlijn, gaat wel naar de Australische hoofdstad Canberra.