WINTERSWIJK - De Kosovaarse scholiere Taïda Pasic laat zich niet uitzetten. Zij kiest ervoor vrijwillig het land te verlaten, aldus gastouder H. Meulenkamp zondag. De rechter bepaalde vrijdag dat Taïda onrechtmatig in Nederland is.

Taïda kan tegen de beslissing van de rechter in beroep, maar ze mag die procedure niet in Nederland afwachten. Wel is het nog mogelijk dat Taïda in een voorlopige voorziening vraagt de procedure toch in Nederland te mogen afwachten. Ze laat zich in elk geval niet gedwongen uitzetten, aldus Meulenkamp.

Voor een verzoek tot een dergelijke voorlopige voorziening, moet een datum van uitzetting bekend zijn. Minister Verdonk liet vrijdag weten dat het meisje uiterlijk 28 april moet vertrekken. Het is onduidelijk of dit ook de datum van uitzetting is. Ook is niet bekend of Taïda van de regeling gebruik kan en gaat maken.

Gesprek

Maandag heeft de vreemdelingenpolitie een gesprek met de Kosovaarse scholiere over haar terugkeer. Vooralsnog weet Meulenkamp niet waar Taïda naartoe moet na haar uitzetting. Dat moet uit het gesprek blijken. Ook moet dan duidelijk worden wanneer zij vertrekt.

Taïda kan in Sarajevo eindexamen doen. De Inspectie van het Onderwijs had dat eerder al laten weten.