BRUSSEL - Zeker 80.000 personen hebben zondag in Brussel deelgenomen aan een stille tocht tegen zinloos geweld, naar aanleiding van de moord op de zeventienjarige jongen Joe Van Holsbeeck, die tien dagen geleden werd doodgestoken toen hij werd beroofd van zijn mp3-speler. Aan de mars namen vooral veel ouders met jonge kinderen deel. De manifestatie verliep zonder incidenten.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het hoge aantal deelnemers overtrof alle verwachtingen. "Al deze mensen hebben onze pijn meegedragen", zei vader Guy Van Holsbeeck na afloop van de mars, voor de trappen van het Brusselse justitiepaleis. Aan de diverse Belgische politici die hadden deelgenomen aan de tocht vroeg hij om "maatregelen, zodat alle jongeren in dit land veilig op straat kunnen leven".

"Tegenover alle politici samen, socialisten en liberalen, zeg ik dat er nu vlug iets gedaan moet worden."

Applaus

Op verzoek van de ouders van het slachtoffer waren er geen spandoeken of politieke slogans te zien. Vooraan in de stoet liepen klasgenoten en vrienden van de zeescouts, waarvan de vermoorde jongen lid was. Bij het Centraal Station, waar de moord werd gepleegd, werd even halt gehouden om onder massaal applaus bloemen neer te leggen bij een portret van het slachtoffer.

Het initiatief voor de mars was genomen door de klasgenoten en diverse organisaties van allochtonen, omdat videobeelden twee jongens van Noord-Afrikaanse origine als verdachten hebben aangewezen. In de demonstratie liepen her en der ook de nodige Belgen van allochtone origine mee. De tocht werd mede daardoor een brede doorsnede van de Belgische samenleving.

Steunbetuigingen

Voorafgaand aan de demonstratie hadden vrienden en klasgenoten via het internet en in het Centraal Station van Brussel ook al 120.000 steunbetuigingen en oproepen voor een veiliger samenleving verzameld. Van de daders ontbreekt tot op heden nog elk spoor. Bij de politie zijn ruim honderd bruikbare tips binnengekomen, onder meer na een oproep van diverse islamitische geestelijken tijdens het recente vrijdaggebed.

Extreemrechts

De moord op Joe en de mars hielden de gemoederen in België de afgelopen week al behoorlijk bezig, ook in politieke kring "Extreemrechts, het Vlaams Belang, wilde deze moord graag politiek uitbuiten", stelde zondag Fouad Ahidar, Vlaams-Brussels politicus van Marokkaanse origine en mede-initiatiefnemer voor de tocht. "We hebben hiermee het gras voor de voeten van het Vlaams Belang weggemaaid. Dat is de winst van deze mars."