DUBAI - De Arabische televisiezender Al Jazeera heeft zondag een nieuwe geluidsopname van Osama bin Laden uitgezonden. Het is voor het eerst in meer dan drie maanden dat de meest gezochte terrorist ter wereld weer van zich laat horen.

Via de bandopname roept Bin Laden zijn aanhangers op de Verenigde Staten en andere Westerse landen te boycotten wegens de publicatie van spotprenten over de profeet Mohammed.

Kruistocht

De leider van het terreurnetwerk Al Qaida sprak over de "situatie in Irak, Palestina en Sudan" en wat hij omschrijft als een "kruistocht tegen de Islam".

Voorbeelden van die kruistocht zijn volgens hem de pogingen van het Westen om de Palestijnse Hamas-regering te isoleren en de crisis in Darfur. Volgens de terroristenleider draagt het publiek in het Westen ook verantwoordelijkheid voor de "oorlog tegen de islam".

Sudan

Bin Laden riep moslims op in Sudan te strijden tegen de "stelende kruisvaarders". Dat zou moeten leiden tot een "verlengde oorlog". Het gebied wordt sinds 2003 verscheurd door een gewapend conflict en een humanitaire crisis, die al aan zeker 300.000 mensen het leven heeft gekost. Meer dan twee miljoen mensen zijn op de vlucht voor het geweld tussen regeringstroepen en opstandelingen.

Aanslagen

In zijn vorige opname dreigde Bin Laden met nieuwe aanslagen tegen de VS, maar bood de Amerikanen een wapenstilstand aan onder de voorwaarde dat de VS zich uit Irak en Afghanistan terugtrekken.

Daarvoor was het een jaar geleden dat hij van zich had laten horen. Over zijn verblijfplaats is niets bekend.