TEHERAN - Iran houdt niet op met het verrijken van uranium, zoals de Verenigde Naties eisen. Het gaat gewoon door, zelfs als de internationale gemeenschap tot sancties besluit. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Teheran zondag gezegd. "Irans uraniumverrijking en het onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma zijn onomkeerbaar", aldus de woordvoerder.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Komende week wordt een rapport van de VN-atoomwaakhond IAEA verwacht waaruit moet blijken of Iran zich aan de eisen van de VN houdt. De Iraanse president Ahmadinejad heeft aangekondigd maandag duidelijk te zullen maken wat de reactie van zijn land op de eisen van de VN is.

Kernenergie

Iran houdt vol dat het alleen maar uranium verrijkt om kernenergie te kunnen opwekken en niet voor het maken van een kernwapen, zoals westerse landen denken.

Snelheid

De woordvoerder zei verder dat Iran nog geen gebruik heeft gemaakt van geavanceerde P-2-centrifuges voor het verrijken van uranium. Met dat type centrifuge kan het verrijkingsproces veel sneller verlopen dan met de huidige P-1-types.