STADSKANAAL - Door een vliegtuigongeluk in Stadskanaal is zaterdagmiddag de piloot van een ultra-lightvliegtuigje omgekomen. Het gaat om een 64-jarige man uit Stadskanaal. Volgens de politie is nog onduidelijk waardoor het vliegtuigje neerstortte.


Foto: T.E. Doornkamp | Het ultra-lighttoestel raakte het flatgebouw en kwam terecht op een auto

Tijdens de crash schampte het toestel een huis aan de Electronicaweg in Stadskanaal. Het kwam uiteindelijk vlak voor een flatgebouw tot stilstand tegen een auto.

Reclamedoek

Het ongeval gebeurde rond 13.30 uur. Het vliegtuigje vloog na de crash in brand, evenals de auto. Het ultra-lighttoestel heeft in de lucht een reclamevliegtuigje geraakt. Het is nog onduidelijk of het toestel zelf geraakt is, of het reclamedoek achter het vliegtuigje.

Het reclamevliegtuig is later veilig geland op Groningen Airport Eelde. De politie ondervraagt de piloot om te achterhalen wat precies gebeurd is.

Ooggetuigen

Een garagehouder aan de Electronicaweg hoorde zaterdagmiddag een harde knal. "Mensen die het hebben zien gebeuren, zagen dat een ultra-lightvliegtuig in het doek van een reclamevliegtuig vloog. Of die dat doek is kwijtgeraakt, weet ik niet.

Bijzonder

De luchtvaartpolitie doet onderzoek naar de crash. Zij verwachten dit weekeinde geen resultaten. Volgens de politie is het bijzonder dat niet meer mensen betrokken zijn geraakt bij het ongeluk. "Het vliegtuig is middenin een woonwijk neergestort. Als er mensen op straat hadden gelopen of het toestel zich in een gebouw had geboord, hadden er nog veel meer slachtoffers kunnen vallen", aldus een woordvoerster van de politie.


Foto: T.E. Doornkamp | Het ultra-lighttoestel schampte een woning

Vliegclub Westerwolde

De stemming is bedroefd bij vliegclub Westerwolde in het Groningse Stadskanaal. "We zijn zeer aangeslagen", omschrijft voorzitter J. van Luijt de sfeer. Volgens hem zijn veel leden op de club bijeengekomen om steun bij elkaar te zoeken. De 64-jarige piloot van het zaterdag verongelukte toestel was volgens de voorzitter "redelijk ervaren". Het slachtoffer was ongeveer vijf jaar lid van vliegclub Westerwolde. Het was zaterdag de eerste dag dat er weer gevlogen werd na het ongeluk van vorige week.

Hangar

In Stadskanaal overleed op 15 april ook iemand door een vliegtuigongeluk. Dat ongeluk vond plaats op het vliegveld Stadskanaal in Vledderveen. Een 73-jarige examinator uit Marum kwam om het leven toen een ultra-lightvliegtuigje kort na de start op een hangar belandde.

De burgemeester van Stadskanaal wil geen commentaar geven op het ongeluk, totdat de toedracht bekend is. Ook wilde de burgemeester niet ingaan op de veiligheidssituatie rondom de stad naar aanleiding van eerdere crashes.

Ook de luchtverkeersleiding Nederland kan niets zeggen over het ongeval. De plek van de crash ligt buiten hun controlegebied.