DEN HAAG - Oppositiepartij PvdA overweegt het vertrouwen op te zeggen in minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) om de verdwijning van 125 alleenstaande minderjarige asielzoekers sinds oktober 2004.

Dinsdag houdt de Tweede Kamer een debat over de zaak, waarin recent zeven mensen zijn aangehouden in een onderzoek naar mensensmokkel. In het radioprogramma Tros Kamerbreed zei PvdA-Kamerlid Dijsselbloem zaterdag dat "diensten jarenlang hebben zitten slapen".

Er zit volgens hem bovendien "een groot gat" tussen de brief van Verdonk afgelopen donderdag over de zaak en een onderliggend geheim rapport van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). De inhoud van dat rapport maakt de zaak nog ernstiger, aldus Dijsselbloem. "We overwegen zeker een motie van wantrouwen."

Rutte

Dijsselbloem werd in het radioprogramma hard aangevallen door de ook aanwezige VVD-staatssecretaris Rutte (Onderwijs). Die noemde het "alle regels van fatsoen schendend" en "fundamenteel onjuist" dat het PvdA-Kamerlid publiekelijk sprak over de inhoud van een vertrouwelijk rapport. Volgens Rutte wordt daarmee de vertrouwensrelatie tussen kabinet en parlement geschaad.

Dijsselbloem vond de kritiek van Rutte "allemaal mooi demagogisch gepraat". Hij vond dat hij het aan de orde mag stellen als een minister de Kamer niet correct informeert.