AMSTERDAM - De politie heeft vrijdagnacht rond 01.00 de auto aangetroffen die werd gezocht in verband met de moord op Thomas van der Bijl. Dat zegt politiewoordvoerder Leo Dortland zaterdag. De auto stond in brand in Amsterdam-West. De 50-jarige Van der Bijl overleed donderdagochtend na een schietpartij in het Amsterdamse café De Hallen.

Vlak voordat agenten arriveerden, was geprobeerd de zilverkleurige Audi in brand te steken. Volgens Dortland kon de wagen 'veilig worden gesteld' en bleef de schade daardoor beperkt. Het Nederlands Forensisch Instituut onderzoekt de auto op sporen.

Getuigen zouden een man hebben zien wegrennen en in een zwarte Volkswagen Golf hebben zien stappen, maar Dortland kan dat niet bevestigen. "Er zijn veel getuigen, allemaal met een eigen verhaal en beleving."

Van der Bijl was de echtgenoot van de eigenares van het café. Volgens weekblad Vrij Nederland zou een connectie bestaan tussen het slachtoffer en de veronderstelde topcrimineel Willem Holleeder. De politie wil dat niet bevestigen.

Volgens de Amsterdamse zender AT5 zouden drie mannen na de schietpartij zijn weggerend. Het wapen is daarbij mogelijk in de gracht gegooid. Het zou volgens de lokale zender gaan om een afrekening in het criminele milieu.