KATHMANDU - De Nepalese politie heeft zaterdag het vuur geopend op duizenden demonstranten die eisen dat koning Gyanendra de democratie in het land herstelt. Volgens artsen zijn zeker tachtig mensen gewond geraakt, van wie twaalf in kritieke toestand verkeren.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Zij hebben schotwonden, verwondingen doordat de oproerpolitie de wapenstok hanteert of hebben ademhalingsmoeilijkheden omdat ze traangas hebben ingeademd.

200.000

Naar schatting 200.000 Nepalesen zijn zaterdag aan het eind van de middag (lokale tijd) de straten van de hoofdstad Kathmandu opgegaan om te protesteren tegen koning Gyanendra. De massa trekt op naar het centrum van de stad, ondanks het feit dat zaterdag opnieuw een avondklok is ingesteld en de politie de opdracht heeft gekregen om gericht te schieten.

Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN maken de veiligheidsdiensten rondom het paleis van Gyanendra zich op voor een bestorming. De betogers zijn een kilometer verwijderd van het paleis.

Oppositie

De zeven partijen in de Nepalese oppositie hebben zaterdag het aanbod van koning Gyanendra afgewezen om een regering te vormen. De oppositie kondigde aan dat de protesten in het land door zullen gaan.

"De proclamatie heeft geen betekenis", zei de voormalige premier Girija Prasad Koirala van de grootste oppositiepartij Nepalees Congres.

Meerpartijendemocratie

Gyenendra beloofde vrijdag om de meerpartijendemocratie te herstellen. Daarmee deed de koning na weken van protesten consessies aan zijn tegenstanders. Hij toonde zich bereid de macht te delen en nodigde de oppositie uit een kandidaat-premier aan te wijzen.

Tijdens de protesten zijn de afgelopen dagen zeker twaalf personen om het leven gekomen. Honderden raakten gewond.

Mobiele telefonie

De mobiele telefoonverbindingen in de Nepalese hoofdstad Kathmandu zijn zaterdag verbroken. De telefoniebedrijven onderbraken de verbindingen tijdens de massale demonstraties in en rond de stad. Vorige week onderbrak Nepal ook alle mobiele telefonie in een poging de aanhoudende protesten de kop in te drukken. Enkele dagen later werden de verbindingen hersteld.