HILVERSUM - Kandidaat-lijsttrekker Verdonk van de VVD krijgt steeds meer aanhang onder VVD-stemmers. Dat blijkt uit een onderzoek dat het televisieprogramma NOVA vrijdag heeft gepresenteerd. Drie weken geleden kreeg de minister van Vreemdelingenzaken en Integratie de steun van 54 procent van de ondervraagden. Het percentage is nu gestegen tot 59.

Onder alle ondervraagden, dus ook bij de stemmers op andere partijen, daalde haar populariteit van 36 naar 30 procent. Bij Rutte, de andere kandidaat, bleef de steun onder de Nederlanders ongeveer gelijk. Hij haalde eerst 39 procent van de stemmen, nu 38.

Rutte

Onder de VVD-stemmers verloor de huidige staatssecretaris van Onderwijs aanhang. Drie weken geleden koos 35 procent voor hem, nu nog 33. Op het moment zou Verdonk de strijd om het aanvoerderschap dus overtuigend winnen.

Verdonk krijgt ook steun van de VVD-sympathisanten voor haar manier van campagnevoeren. Ruim 70 procent (72) van de VVD-stemmers is het niet eens met de stelling dat Verdonk zich door haar campagneaanpak buiten de VVD plaatst.

Verder blijkt uit de enquête dat Nederlanders Verdonk vooral als hard zien, terwijl ze Rutte als een vriendelijke man beschouwen.