AMSTERDAM - De politie van Amsterdam heeft in de loop van vrijdagmiddag alle bij een wapenbeurs gearresteerde demonstranten heengezonden. Tegen allen is proces-verbaal opgemaakt wegens het geen gehoor geven aan een bevel, zo zei een woordvoerder van de politie vrijdag.

De arrestaties werden donderdag verricht na een actie tegen de wapenbeurs en conferentie 'Marelec' in de hoofdstad. Vrijdagochtend zaten nog elf van de in totaal 42 aangehouden betogers vast, omdat ze hun identiteit niet wilden vrijgeven. De wapenbeurs duurde tot en met vrijdag en vond plaats op de marinebasis Kattenburg in Amsterdam.

Lawaai

Ook woensdag demonstreerden tientallen actievoerders bij de ingang van de beurs. De politie pakte toen niemand op. Donderdag kregen de actievoerders het bevel zich te verwijderen, maar zij gaven hieraan geen gehoor, aldus de politie. Volgens de demonstranten hebben zij dit bevel mogelijk niet gehoord omdat zij een lawaaidemonstratie hielden.

De demonstranten menen dat de beurs bedoeld is voor "het professionaliseren van oorlogsgeweld". Vorig jaar waren er ook acties tegen een wapenbeurs in Amsterdam.