KATHMANDU - De omstreden koning Gyanendra van Nepal heeft vrijdag concessies aan zijn tegenstanders gedaan. Hij toonde zich bereid de macht te delen. De autoritaire vorst nodigde de politieke oppositie uit een kandidaat-premier aan te wijzen.

In een televisietoespraak stelde Gyanendra dat hij de macht opnieuw aan het volk zal overdragen. De vorst riep de partijen ook op onderhandelingen te voeren die een einde moeten maken aan de onrust in het Aziatische koninkrijk in het Himalaya-gebergte.

Niet tevreden

In een eerste reactie liet de grootste politieke beweging weten het aanbod onvoldoende te vinden. De partij Nepalese Congres zei door te gaan met de massale protesten voor herstel van de democratie. Volgens een woordvoerder sprak de koning zich niet duidelijk over de wensen van de betogers uit.

Gyanendra noemde geen datum voor nieuwe verkiezingen. Ook liet de koning in het midden of hij een voordracht van de oppositie voor het premierschap zal opvolgen. De vorst gaf evenmin aan hoe hij zijn eigen rol ziet als er weer een nieuwe regering of parlement kan aantreden.

Uitgaansverbod

De koning ligt onder vuur sinds hij begin vorig jaar de regering en de volksvertegenwoordiging naar huis stuurde. In de hoofdstad Kathmandu geldt sinds donderdagochtend een uitgaansverbod om massademonstraties te voorkomen. Het verbod werd vrijdag tot middernacht verlengd.

Ondanks de maatregel gingen ook vrijdag tienduizenden mensen de straat op om te demonstreren tegen de absolute macht van Gyanendra. Omdat de betogers zich op de rondweg rond Kathmandu verzamelden, traden de autoriteiten niet op. De oproerpolitie kon voorkomen dat de betogers naar de binnenstad zouden trekken. De oppositie wilde optrekken naar het paleis van Gyanendra.

Bij confrontaties donderdag vielen zeker drie doden. Vrijdag bezweek een vierde man aan zijn verwondingen. De afgelopen weken waren zeker tien betogers om het leven gekomen.